Bilgi

Karmaşık çok hücreli organizmalar neden yenilenme yoluyla çoğalamaz?

Karmaşık çok hücreli organizmalar neden yenilenme yoluyla çoğalamaz?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Ders kitabım, karmaşık çok hücreli organizmalarda yenilenmenin mümkün olmadığını söylüyor.

Ama neden? Neden çoğalabilen ve (örneğin) ikiye bölündüğünde tamamen yeni bir organizma oluşturabilen karmaşık çok hücreli organizmaların vücutlarında özel hücreler mevcut olamıyor?


Kendim bu konuda biraz araştırma yapıyordum ve bulduğuma göre, vücudun vücut parçalarının oluşumunu yönlendiren hox genleri var. Şimdi bariz soru şu ki, bir vücut parçası kök hücreler ve hox genleri içeriyorsa, yeni bir vücut oluşturamaz mı? Belki. Ancak sorun şu ki, organizmalar daha karmaşık hale geldikçe, vücutlarının yaratılma süreci de daha karmaşık hale geliyor. Örneğin meyve sineğinde labial gen fonksiyonu ifade edilmezse vücut dışında gelişen ağız ve kafa içe kapanmaz ve bu da tükürük bezinin oluşmasını engeller.

Bu nedenle, çok hücreli organizmaların neden bu kadar kolay yenilenemediğinin cevabı, çok hücreli bir vücut yaratma sürecinin, çeşitli vücut parçalarının yaratılmasının diğer vücut parçalarının yaratılmasına bağlı olduğu, bir nedenden dolayı son derece karmaşık, iç içe geçmiş bir süreç haline gelmesidir. Yani evrimsel süreçte, kök hücrelerin bir vücut parçasını yenilemeye çalışmanın bir anlamı olmadığını not etmiş olmaları tamamen mümkündür ve bu nedenle de yapmıyorlar.

İşte bir anomali. Yaşlanmayı tersine çevirebilen ve bebeklik dönemine geri dönebilen bir denizanası var. Sade bir vücut yapısına sahip olduğu için bunu yapabildiğini düşünüyorum.

Bir başka olası neden, çok hücreli organizmalarda daha bol bulunan yapılandırılmamış proteinlerin varlığı olabilir.


Tüm karmaşık organizmalar yenilenme yeteneğine sahip değildir!

En ünlü örnek muhtemelen axolotl'dur - tüm uzuvları ve hatta beyin veya kalp gibi temel organların parçalarını yeniden büyütebilen bir semender. Bunun nasıl mümkün olduğu henüz bilinmemekle birlikte, bunu araştıran birçok araştırmacı var (bu türün genomu geçen yıl tam olarak sıralandı).

Başka bir örnek, - daha az etkileyici olsa da - şimdiye kadar oldukça iyi çalışılmış olan zebra balığı yüzgeçlerinin yenilenmesidir.


Çok Hücreli ve Tek Hücreli Organizmalar Arasındaki Fark

1. Vücut çok sayıda hücreden oluşur.
2. Düzensiz şekil.
3. Basit vücut organizasyonu
4. Hücrenin ikili bir rolü vardır. biri kendi diğeri organizma için.
5. Yenilenme kapasitesi azalır ve uzmanlaşma artar

1. Vücut tek hücreden oluşur.
2. Tanımlanmış bir şekle sahip olun
3. Karmaşık vücut organizasyonu.
4. Hücre, kendisi ve organizma için aynı role sahiptir.
5. İyi işaretlenmiş bir rejenerasyon kapasitesi mevcuttur.

Fark 1
tek hücreli organizma tek hücreden oluşur
çok hücreli canlılarda birden fazla hücre bulunur.

fark 2
tek hücreli organizma eşeysiz üreme ile çoğalır
çok hücreli eşeyli üreme ile çoğalır.

fark 3
tek hücreli organizmada bir yaralanma tüm vücudu etkiler ve ölüme yol açar.

çok hücreli organizmalardaki bir yaralanma tüm vücudu etkilemez.

fark 4
tek hücreli ökaryotik ve prokaryotik hücreleri içerir.
çok hücreli sadece ökaryot hücrelerden oluşur.

fark 4
tek hücreli heterotrofik beslenmeden oluşur.
çok hücreli hem heterotrofik hem de ototrofik beslenmeden oluşur


Canlı Organizmalarda Eşeysiz Üreme

Gamet (cinsiyet hücresi) oluşum süreci olmadan gerçekleşen üreme türüne eşeysiz üreme denir.

Bu tür üreme, genellikle vücudun çok karmaşık olmadığı daha düşük bitki ve hayvanlarda gerçekleşir.

Eşeysiz üremenin farklı biçimleri vardır.

İkiye bölünerek çoğalma:

İkili fisyon, uygun çevresel koşullar altında meydana gelir. İkili fisyon, bir hücrenin benzer iki hücreye bölünmesidir. Bu, eşeysiz üremenin en basit yöntemidir. Bakteri, maya, Euglena, Amip ve Paramecium gibi tek hücreli organizmalarda oluşur. Bazı organizmalarda (örneğin, kala-azar'a neden olan Leishmania) ikili fisyon, spesifik vücut yapıları nedeniyle belirli bir oryantasyonda gerçekleşir.

İkili fisyon gösteren kalıcı bir Amip slaytı alın. Mikroskop altında gözlemleyin. Çekirdeğin önce amitotik olarak ikiye bölündüğünü, ardından sitoplazmanın bölündüğünü göreceksiniz. Amip sonunda iki yavru hücreye bölünür.

Çoklu fisyon:

Elverişsiz koşullar altında, bazı tek hücreli organizmalar, hücrenin üzerinde kist adı verilen sert bir koruyucu örtü geliştirir. Hücrenin çekirdeği defalarca bölünerek birçok çekirdek üretir.

Her çekirdek, az miktarda sitoplazma ile çevrilidir ve kist içinde birçok yavru hücre üretilir. Uygun koşullar geri döndüğünde, yavrular serbest bırakılır. Birçok alg ve sıtma parazitinde (Plasmodium) çoklu fisyon görülür.

Tomurcuklanan:

Bazen ebeveynin vücut duvarından tomurcuk adı verilen ampul benzeri çıkıntılar olarak yeni bireyler gelişir. Tomurcuklar, ana organizmanın tipine bağlı olarak tek hücreli veya çok hücreli olabilir. Tomurcuklar sonunda yeni bireyler oluşturmak için ayrılır. Tomurcuklanma mayada meydana gelir. Hydra ve süngerler.

Bir bardakta tutulan %10'luk şeker çözeltisine biraz maya koyun. Camın üzerini örtün ve bir gün boyunca ılık bir yerde saklayın. Maya hücreleri şeker çözeltisinde büyür ve çoğalır. Bu hücreler, maya hücrelerinin kültürü olarak bilinir. Bir slayt üzerine maya kültürü çözeltisinden bir damla alın ve bir lamel ile örtün. Mikroskop altında inceleyin. Maya hücrelerinin üzerinde tomurcuklar göreceksiniz.

Parçalanma:

Biraz havuz suyu alın. İçinde yüzen yeşil ipliksi yapılar görebilirsiniz. Bu yapılardan bazılarını bir slaytta alın. Üzerlerine bir damla gliserin koyun ve bir lamel ile kapatın. Mikroskop altında gözlemleyin.

Gördüğünüz yeşil ipliksi yapılar, göletlerde, hendeklerde ve kaynaklarda yetişen Spirogyra adlı bir alg. Her filamentte tek sıra silindirik hücreler bulunur. Her hücrenin sarmal kloroplast bantları vardır.

Spirogyra filamenti parçalara ayrıldığında, her bir parça hücre bölünmesiyle yeni bir filamente dönüşür. Bu süreç parçalanmadır. Bu süreçte bireyin vücudu iki veya daha fazla parçaya bölünür ve her parça tam bir organizmaya dönüşür.

Bazı hayvanlar süngerleri sever. Hydra ve yassı kurtlar (Planaria) da rejenerasyon olarak bilinen benzer bir yöntemle çoğalırlar. Parçalara ayrılırlarsa, her parça bütün bir birey haline gelebilir.

Karmaşık organizmalarda tüm hücreler benzer değildir. Hücreler dokulara ve dokular organlara düzenlenir. Farklı organlar belirli pozisyonlara yerleştirilir. Böyle bir organizma herhangi bir noktada kırılırsa, bozulan parça tüm organlarla birlikte tam bir organizma haline gelemez.

Spor oluşumu:

Sporlar, aşırı sıcaklık, kuruluk, asitlik ve benzeri gibi elverişsiz koşulların üstesinden gelebilen, sporangium adı verilen kalın duvarlı bir yapı içinde yer alan aseksüel üreme organlarıdır. Spor oluşumu, algler, bakteriler ve mantarlar gibi birçok alt yaşam formunda aseksüel üremenin yaygın bir yöntemidir.

Uygun koşullar altında, sporangiumun kalın duvarının kırılmasıyla sporlar serbest bırakılır. Sporlar daha sonra yeni bireylere çimlenir. Mantarlarda, sporangia patlar ve sporları serbest bırakır. Bu aseksüel üreme yöntemiyle organizmalar olumsuz koşulların üstesinden gelebilir. Bazı mantarlar, örneğin Rhizopus ve Mucor, spor üreterek çoğalırlar.

Bir parça nemli ekmek alın ve ılık, nemli bir yerde 2-3 gün boyunca bir polietilen torba içinde saklayın. Ekmek dilimi üzerinde sarı ve siyah lekeler göreceksiniz. 4-5 gün sonra sporlu toz halinde bir madde göreceksiniz. Sporlar ekmek küfüdür (Rhizopus). Kalıplar ayrıca, ekmekten besinleri çektikleri hif adı verilen ipliksi yapılara sahiptir.

Bitkilerde Vejetatif Yayılım:

Bir bitkinin kök, gövde, yaprak gibi vejetatif kısımları yeni bitkiler üretebilir. Bir gül bitkisinin sapından kesip toplayıp toprağa eken bahçıvanları görmüşsünüzdür. Uygun koşullar altında, çelikler yeni gül bitkilerine dönüşür.

Vejetatif çoğaltma, orkide, süs bitkileri ve çimenler gibi bitkilerde yaygındır. Muz, gül, yasemin vb. tohum vermeyen bitkiler vejetatif yöntemlerle yetiştirilebilir. Yeni bitkiler genetik olarak ana bitkiye benzer ve onun özelliklerini taşır.

Dahlia, tatlı patates vb. gibi bazı bitkilerde, yiyeceklerin depolanması nedeniyle maceralı kökler şişer. Maceracı tomurcuklar da üzerlerinde bulunur. Bu tomurcukları taşıyan kökler toprağa ekildiğinde vejetatif çoğalma sonucunda yeni bitkiler üretilir.

Bir patatesi yakından gözlemleyin. Yüzeyinde ‘gözler’ göreceksiniz. Bu gözler aslında tomurcuktur. Sapın, yaprakların ve daha küçük dalların ortaya çıktığı tomurcukları olduğunu biliyorsunuz. Bir patatesi küçük parçalar halinde kesin. Parçaların bir kısmını gözlü, bir kısmını da nemli kuma dikin.

Önümüzdeki birkaç gün içinde bu parçalarda meydana gelen değişiklikleri gözlemleyin. Gözleri olan patates parçalarından büyüyen saplar, yapraklar ve kökler bulacaksınız.

Bazı bitkiler, ana bitkiden yan dallar olarak gelişen ve ana bitkiden ayrıldıktan sonra yeni bir bitkiye yol açan alt anten gövdeleri üretir. Örneğin, çimenler gibi koşucularda gövde, toprağın yüzeyi boyunca büyür ve yeni bir bitkinin ortaya çıkması için yere değdiği yerde kökler üretir.

Bazı bitkilerde, yer altı gövdesi, gıdanın depolanması için değiştirilir ve uygun koşullar altında sürgünler üretir ve yeni bir bitkiye yol açar. Bu tür saplar arasında rizomlar, yumrular, soğanlar ve soğanlar bulunur.

Bryophyllum'un etli yaprakları, yaprak kenarı boyunca çentiklerde maceralı tomurcuklar taşır. Bu tomurcuklar, uygun koşullar altında küçük bitkilere (bitkicikler) dönüşür. Bu bitkicikler, bağımsız bitkiler olarak büyümek için kolayca ayrılabilir.

Bitkisel yayılımın yapay modları:

Çiftçiler, bahçıvanlar ve bahçıvanlar, bahçelerde ve fidanlıklarda bitki yetiştirmek için aşılama, katmanlama, kesme ve doku kültürü gibi çeşitli yapay vejetatif çoğaltma yöntemleri geliştirdiler.

Kesme, ana bitkinin boğumlar ve boğumlar arası saplı bir parçasının nemli toprağa yerleştirildiği çok basit bir çoğaltma yöntemidir. Bu yeni bir bitkiye dönüşür. Aşılamada, bir bitkinin kesimi, köklü bir bitkinin sapına bağlanır.

Eklenen kesim, köklü bitkinin bir parçası olur, ondan besin alır ve eklemde kökleri büyütür. Şimdi ayrılırsa, yeni bir bitkiye dönüşür. Katmanlamada, ana bitkinin bir veya daha fazla dalı yere yakın bükülür ve nemli toprakla kaplanır. Kapsanan kısımlar kök salıyor ve yeni bitkilere dönüşüyor.

Bir para bitkisinden iki parça kesin - biri yapraklı (yani, düğümlü bir kısım) ve diğeri yapraksız (yani, bir internod kısmı). Bunları bir ucu şeffaf bir şişede saklanan suya batırılmış şekilde yerleştirin. Onları bir hafta bu şekilde bırakın.

Yapraklı parça üzerinde köklerin ve yeni yaprakların büyüdüğünü, diğer parçanın ise yavaş yavaş solduğunu göreceksiniz. Bunun nedeni, bir bitkinin yalnızca düğümleri varsa yeni yapraklar ve dallar yetiştirebilmesidir. (Düğümlerde yeni yapraklar ve dallar oluşur.) Düğümleri olmayan para bitkisi yeni yaprak üretemediği için büyüyemez.

Doku kültürü:

Bu teknikte istenilen bitkiden alınan bazı dokular uygun koşullar altında uygun bir besin ortamına yerleştirilir. Doku, kallus olarak bilinen örgütlenmemiş bir kütleye dönüşür. Bunun küçük bir kısmı, kallustan bitkicik oluşumunu indükleyen büyüme hormonlarını içeren başka bir ortama konur.

Bitkicikler büyüdüğünde, olgunlaşmak için toprağa veya saksılara ekilebilirler. Doku kültürü, bitki gövdesinin herhangi bir yerinden alınan hücrelerden bütün bir bitki yetiştirmemizi sağlar. Kontrollü, hastalıksız koşullar altında laboratuvarda bir ana bitkiden birçok bitki yetiştirilebilir.


Karmaşık çok hücreli organizmalar neden yenilenme yoluyla çoğalamaz? - Biyoloji

"Daha karmaşık organizmalar, yenilenme yoluyla yeni bireyler meydana getiremez". Niye ya?

Prashant Shah yanıtladı

Daha karmaşık organizmalar özel dokulardan oluşur. Hayvan bir veya daha fazla parçaya bölündükten sonra bu dokular rejenerasyonla oluşturulamaz. Bu nedenle, daha karmaşık organizmalar rejenerasyon yoluyla yeni bireyler meydana getiremezler.

Yenilenme mitoz yoluyla gerçekleşir ve belirli bir doku türü ancak kendi türünü oluşturabilir. Karmaşık organizmalarda, farklı doku ve organlar tamamen farklı yapılara sahiptir. Başka türden bir dokuyu başka bir dokudan yenilemek mümkün değildir. Bu nedenle, karmaşık organizmalar rejenerasyon yoluyla yeni bireylere yol açamazlar.


Parçalanma, bir organizmayı yeni bireylere dönüşebilen birkaç parçaya ayırma işlemidir, rejenerasyon ise vücudun kırık bir bölümünün yeniden büyümesidir. Bu, parçalanma ve yenilenme arasındaki temel farktır. Ayrıca, parçalanma sadece omurgasız formlarında görülebilirken, hem omurgalılarda hem de omurgasızlarda rejenerasyon mevcuttur. Bu nedenle, bunu parçalanma ve yenilenme arasındaki büyük bir fark olarak düşünebiliriz.

Ayrıca, parçalama bir üreme yöntemidir, rejenerasyon ise ya bir üreme yöntemi olarak (Örneğin Denizyıldızı) ya da kırılmış veya kaybolan vücut parçalarını (Örn. Kertenkeleler) yenilemek için kullanılabilir. Ayrıca, parçalanma ve yenilenme arasındaki diğer bir fark, yenilenmenin hayvanlarda bitkilerden daha yaygın olarak görülmesi, parçalanmanın ise bitkilerde hayvanlardan daha yaygın olarak görülmesidir (Örn. Damarsız bitkiler). Ayrıca parçalanma sadece belirli organizmalarda bulunurken, yeryüzünde yaşayan hemen hemen tüm hayvanlarda çeşitli yenilenme biçimleri bulunabilir.


Soyut

Genel olarak çok hücreli sistemlerin ve özel olarak doku oluşumunun kontrolü, rejeneratif tıp ve temel biyolojik araştırmalar için bir sınırdır. Doku mühendisliği gibi çok hücreli sistemlerin güncel manipülasyonları, laboratuvar ortamında organoid geliştirme ve kök hücre farklılaşması bu alanda devrim yaratıyor, ancak kesinliği, karmaşıklığı ve işlevsel entegrasyonu kontrol etmede zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Karmaşık, özelleştirilebilir organlar ve dokular oluşturmaya yönelik iddialı hedeften önce bu sorunları ele almak için yeni metodolojilere ve araçlara ihtiyaç vardır. Bu alanda umut verici bir yaklaşım kazanç sağlamaya başlıyor: hücresel kendi kendine organizasyonu doğrudan veya dolaylı olarak etkilemek için hücresel sinyallemenin genetik mühendisliği. Bu derleme, çok hücreli sistemlerin gelişim ve yenilenme sırasında kullandığı kendi kendini düzenleme programlarından yararlanan ve/veya bu programlardan sonra modellenen genetik manipülasyonlara odaklanacaktır. Özellikle, aşağıdaki üç alanın mevcut örnekleri ve gelecekteki yönleri araştırılacaktır: (i) Epitelyal örüntüleme için bir örnekle gelişimsel olmayan sistemlerdeki mühendislik gelişim yörüngeleri (ii) Artan hücresel büyüme örneği ile gelişimsel sistemlerde mühendislik kontrolü kök hücre farklılaşmasında kompozisyon karmaşıklığı (iii) Rejenerasyon yapmayan sistemlerde mühendislik rejenerasyonu, mühendislik hücreleri ile uzuv rejenerasyonundan bir örnek. Bu üç alanın genetik katmanını kontrol etmek için sentetik biyolojinin kullanılması, şüphesiz, hücresel öz-örgütlenmeyi dikte eden önemli kuralları ortaya çıkaracak ve bizi çok hücreli sistemler inşa etmek için güçlü bir yaklaşıma bir adım daha yaklaştıracaktır. sentetik doku geliştirme. Gelecekte, bu yaklaşımın çok hücreli sistem kontrolüne yönelik daha yerleşik yaklaşımlarla yakınsamasının, gelişmiş fonksiyonel doku oluşumuna yol açacağını tahmin ediyoruz. laboratuvar ortamında ve rejeneratif tıpta dönüştürücü ilerlemelerin olasılığı.


Canlılar neden sonsuza kadar yaşayamaz?

Canlıların ölmesi değil, çok hücreli organizmaların ölmesidir. Ama neden?

Bugün yaşayan her tek hücreli organizma, 3 milyar yıldan fazla bir süre önce yaşamın başlamasından bu yana var olmuştur. Çünkü tek tek hücreler doğurmaz, bölünürler. Hücre bölünmesinden sonra ortaya çıkan iki hücre, kendilerinden önceki tek hücre kadar eskidir. Hücre bölünerek gençleşmez. (Bu tam olarak doğru olmasa da bakınız: [1])

Böylece vücudunuzdaki her hücre 3 milyar yaşın üzerindedir.

İnsanlar gibi çok hücreli organizmaların kendilerini geleceğe yansıtmak için kullandıkları strateji, var olan kolonileri süresiz olarak sürdürmek yerine, farklılaşmamış tek bir hücreden yeni hücre kolonileri yaratmaktır. Ana neden, üremenin bakımdan daha esnek ve sağlam olması ve “temiz bir sayfa” ve biraz farklı genlerle yeniden başlamanın bir yolunu sağlamasıdır. Karmaşık organizmalar, yaşamları boyunca milyarlarca hata ve sorun biriktirir. Bu hataların çoğu, olabildiğince hızlı bir şekilde düzeltilir, ancak hayat çok uzun sürer ve tüm sorunlar geri döndürülemez. Microsoft Windows'u ara sıra yeniden yüklemek, birikmiş sistem sorunlarını nasıl çözüyorsa, tek bir hücreden sık sık yeni bir organizma oluşturmak da öyle.

Biyolojinin bu stratejiyi seçtiği göz önüne alındığında, evrim en başarılı yavruları üretmek için optimize edilmiştir. Birey bir kez çoğaldığında, onun tek evrimsel rolü, yavrularının başarısını desteklemektir. Daha uzun yaşlanma, evrimin optimize etmek için bir nedeni olan bir şey değil. Ve aslında, sınırlı çevresel kaynaklar göz önüne alındığında, eski nesil, kıt kaynaklar için genç nesillerle rekabet halinde sonsuza kadar kalmazsa, yavrular genellikle daha iyi olur.

Fizyolojik olarak ne olduğu açısından, yaşlanmaya iki ana katkıda bulunan vardır.

Birincisi biyolojik kusurların birikmesidir. Virüsler ve hastalıklar, UV ışınlarını yavaş ama kaçınılmaz olarak iyileştirdikten sonra bile zarar verirler, DNA ve proteinlere, hücre yapısına ve anıları tutan nöronların tümü, termodinamik moleküler bozulmalar ve diğer türlerin istilası nedeniyle zamanla bozulur.

İkincisi, yaşlanma sürecinin kendisidir. Organizma, genetik olarak belirlenmiş bir yaşam planına göre olgunluğa kadar gelişir ve aşamalar halinde yaşlanır. Kaslar atrofi, kemikler kırılgan ve metabolizma değişiklikleri.Ancak yaşam planı yakın zamana kadar hiçbir zaman 80 yıldan fazla sürmedi ve evrim sadece ilk 40 yılı optimize etti. Dolayısıyla insanlar, yeterince anlaşılmayan ve evrimin hiçbir zaman ince ayar yapmak için bir nedeni olmayan yeni bir bölgedeler.

Genetik olarak belirlenmiş bazı yaşlanma süreçlerini yavaşlatmak veya durdurmak mümkün olabilir. Bu, aşırı nüfuslu bir gezegen için iyi olmasa da, tıbbi müdahaleyi karşılayabilecek olanlar arasında popüler olacağı kesin. Umalım ki sosyal güvenlik sistemi ayakta kalsın!

[1] “Simetrik” hücre bölünmesinde bile, bir alt hücrenin diğerinden biraz daha “genç” (ölüme daha az eğilimli) olabileceğine dair kanıtlar vardır. Bakınız: Stewert EJ, ve diğerleri (2005). Morfolojik olarak simetrik bölünme ile çoğalan bir organizmada yaşlanma ve ölüm. PLoS Biyoloji.


8 Çok Hücreli Organizmaların Artıları ve Eksileri

Yaşam söz konusu olduğunda, çok hücreli bir organizma olmanın tek hücreli bir organizma olmaya göre avantajları vardır. Tabii ki, bir problemin dezavantajları olmadan avantajlara sahip olamazsınız ve bu makale, çok hücreli organizmaların hem artıları hem de eksileri üzerine değinmeyi ve konunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Başlamak için, profesyonellerle başlayalım.

Çok Hücreli Organizmaların Artıları Listesi.

1. Zeka ve Evrim.
Bunlar tek hücreli ve çok hücreli olmak üzere 2 tür hücresel organizma vardır. Çok hücreli olmak, bir organizmanın çevresine daha yüksek düzeyde bir adaptasyon geliştirmesini sağlar. Bu, hücre karmaşıklığı olarak bilinir ve bir organizmanın çevresiyle temas yoluyla daha zeki olmasına yol açabilir. Evrim hakkında konuşurken, çok hücreli organizmaların avantajlı olduğu yer burasıdır, çünkü karmaşık bir hücresel organizmada bulunan birçok hücre türü, adapte olmasını, değişmesini ve hayatta kalmasını sağlar.

2. Daha Büyük Daha İyidir.
Çok hücreli olmak (karmaşık hücrelere sahip bir organizma), bir büyüklüğü olması gerektiği anlamına gelir. Daha büyük olmanın, av olma riskini en aza indirebileceği için faydaları vardır. Besin zincirinin kafa karıştırıcı dünyasında, organizma ne kadar büyükse, cinsel olgunluğa erişme ve üreme şansının o kadar iyi olduğu bir gerçektir. Küçük olmanın, aşırı sıcaklıklarda hayatta kalmak için daha az adaptasyon gerekmesi gibi avantajları da olabilir. Vücudun olgunluğa erişerek başarıya götürebilecek bir parçası beyindir ve insanlarda büyük bir beyne sahip olmak sadece gelişmemize yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda yaşam dünyasında lider olmamıza da yardımcı oldu.

3. Daha Az Stres Daha Uzun Ömür Eşittir.
Karmaşık bir hücre yapısına sahip olmak, bir organizmanın birçok farklı işlevi yerine getiren birden fazla hücreye sahip olacağı anlamına gelir. Birden fazla hücre yapısına sahip olmak, bir organizmanın güç ve zeka geliştirmesine yardımcı olabilir. Bu, tek bir hücrenin hayatta kalmak için gerekli tüm işlevleri yerine getirmesi gerekmediği ve bunun yerine her biri kendine özgü bir rol üstlenen milyonlarca diğer hücreyle uyum içinde çalıştığı anlamına gelir. Bu nasıl iyi bir şey? Bu, hücreler için daha az çalışmaya yol açar, bu da daha uzun bir ömre ve daha az strese sahip olabilecekleri anlamına gelir.

4. Hücreler Birbiriyle İlgilenebilir.
Çok hücreli bir organizmada hasarlı hücrelerin üretimi ve onarımı, işçi hücreler olarak işlev gören diğer hücre tiplerinin kullanılmasıyla sağlanır. Temel olarak bu işçi hücreler, yaraların iyileşmesini, uzuvların ve vücut parçalarının yeniden büyümesini ve sisteme saldıran toksin ve bakterilerden kaynaklanan hücresel hasarın onarılmasını sağlayan hücrelerdir.

Çok Hücreli Organizmaların Eksilerinin Listesi.

1. Normal Çalışma İçin Daha Fazla Enerji Gerekir.
Tek bir hücreden oluşan tek hücreli bir organizma ile karşılaştırıldığında, çok hücreli organizmalar birden fazla hücreyi beslemek için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Gereken enerji miktarı hücre tipinden hücre tipine değişecektir, ancak yüksek enerji harcaması olan hücreler, doğru fonksiyonları sürdürmek için sürekli beslenmeye ihtiyaç duyacaktır.

Artan enerji tüketimi, yaratılan atıkların da artmasına neden olur. Bu atıkların ortadan kaldırılması bazen zor olabilir ve organizmada toksisiteye neden olabilir. Bir organizma düzgün çalışması için sürekli beslenmeye ihtiyaç duyduğunda, besin kaynakları aramak için daha fazla enerji harcaması gerekecektir.

2. Çok Hücreli Olduğunda Enfeksiyon Olasılık Haline Geliyor.
Tek hücreli bir organizma olduğunuzda, tek hücreli bir organizma olmak, enfeksiyona neden olacak daha küçük bir şey olmadığı anlamına geldiğinden enfeksiyon imkansız hale gelir. Çok hücreli organizmalar için enfeksiyon, daha büyük organizmalardan yararlanan tek hücreli organizmalardan kaynaklanan gerçek bir risk haline gelir.

Birçok bakteri ve virüs tek hücrelidir ve bu nedenle daha karmaşık organizmalara girmeyi ve bunları yiyecek, enerji ve yaşam alanı olarak kullanmayı kolay bulurlar. Temel olarak, bir organizmanın hücreleri ne kadar karmaşık ve önemliyse, onların tahrip olmasına yol açabilecek patojenler, virüsler ve bakteriler tarafından saldırıya uğrama olasılıkları o kadar fazladır.

3. Olgunluk ve Üreme Daha Uzun Sürer.
Karmaşık bir hücresel yapıya sahip olmak, organizmanın karmaşık bölümlerinin olgunlaşmasının daha uzun sürmesi anlamına gelir. Tek hücreli bir organizmanın sadece bir hücresi vardır ve üreme çok daha hızlı gerçekleştirilebilir. Olgunluğun gerçekleşmesi daha uzun sürmekle kalmaz, aynı zamanda daha karmaşık bir genetik yapı nedeniyle karmaşık organizmaların "bebeklerinin" gelişimi de daha uzun sürer.

4. Bir Hücre Grubu Başarısız Olursa, Hepsi Başarısız Olabilir.
İnsan vücudunu düşünün. Karmaşık bir hücre yapısından yapıldık. Kalp, beyin, akciğerler, deri, kemikler … bunların hepsi çok hücreli gruplaşmalardan yapılmıştır. Bununla ilgili sorun, hayatta kalmaya yardımcı olmak için belirli görevleri yerine getirmek için birbirlerine güvenmeleridir ve biri başarısız olursa, örneğin kalp, o zaman bu, vücuttaki tüm hücrelerin ölümüne yol açabilir.

Bu nedenle, çok hücreli organizmaların kesin ve belirgin avantajları ve dezavantajları olduğunu görmek artık çok açık.


İnsanlar neden vücut parçalarını yenileyemez? genlerimiz var

Bu Palamut solucanı gibi en yakın omurgasız kuzenlerimizden bazıları, kafa ve sinir sistemi de dahil olmak üzere vücutlarının kesilen herhangi bir bölümünü mükemmel bir şekilde yenileme yeteneğine sahiptir. İnsanlar aynı genlerin çoğuna sahiptir, bu yüzden bilim adamları insan rejenerasyonunun da mümkün olup olmadığını anlamaya çalışıyorlar.

Rejenerasyon – şimdi buna sahip olmak güzel bir süper güç olurdu. Kolunu yaralamak mı? Kes ve tekrar büyümesini bekle. Diz mi? Batık ayak tırnağı? Bacağını bağla ve bire iki tane al!

Kulağa saçma geliyor, ancak vücut parçalarının yenilenmesinin sadece mümkün değil, insanlarda da gerçekleştirilebileceğine inanan giderek artan sayıda bilim insanı var. Ne de olsa, bunu yapabilen çok sayıda hayvan olduğu gibi, cildimiz, tırnaklarımız ve diğer organlarımızın parçaları için kendimiz de yapabiliriz.

Dahası, bunun için çok fazla gene sahibiz. Friday Harbor Laboratories direktörü ve Washington Üniversitesi'nde Biyoloji profesörü ve bir ekibin parçası olan Billie Swalla, "İnsanlar olarak gerçekten yenilenme potansiyeline sahip olduğumuzu düşünüyorum, ancak bir şey bunun olmasına izin vermiyor" diyor. bazı omurgasız akrabalarımızda rejenerasyonu yakından inceliyoruz. "İnsanların aynı genlere sahip olduğuna inanıyorum ve bu genleri nasıl açacağımızı bulabilirsek, yeniden üretebiliriz."

Sağlam, canlı bir meşe palamudu solucanı - kafa en solda ve solucan ortadan kesilecek

Swalla ve yine Washington Üniversitesi'nden araştırma ortağı Shawn Luttrell, meşe palamudu solucanına, mercan resiflerinin etrafındaki kumda yuva yapan küçük bir su solucanına bakıyor.

Palamut solucanları iki nedenden dolayı ilginçtir. Birincisi, kafa, sinir sistemi ve iç organlar dahil olmak üzere vücudunun her bölümünü yenileme yeteneğine sahiptirler. Birini yarıya kesin ve 15 gün içinde her yarı, tam bir solucana dönüşecek ve onu daha önce hiç kesilmemiş olandan ayırt edemezsiniz.

Ama ikinci olarak, hem genetik olarak hem de vücut yapılarının düzeni açısından insanlara oldukça benzerler. Aslında, bizim gibi kordalılarla atasal ilişkileri sayesinde meşe palamudu solucanlarının bizimle pek çok ortak DNA'sı var.

Solucanın kesildiği gün kesilen yerin ve kuyruk ucunun yakından görünümü

Luttrell, "Bu hayvanlarla binlerce gen paylaşıyoruz ve vücut yapılarını yenilemek için kullandıkları aynı genlerin hepsi olmasa da birçoğuna sahibiz" diyor Luttrell, "Bunun, insanlarda merkezi sinir sistemi yenilenmesi üzerinde etkileri olabilir. solucanların kendini yenilemek için kullandığı mekanizmayı anlayabilir."

DNA aracılığıyla vücudumuzdaki her hücre, tüm makineyi inşa etmek veya yeniden inşa etmek için yol haritasını içerir. Fakat bazı evrimsel sebeplerden dolayı bu süreç bloke edilmiştir. Belki de daha küçük amfibiler ve balıkların aksine, enerji perspektifinden buna değmeyecek kadar büyüküz. Belki de bağışıklık sistemlerimiz kesiklerin etrafında yara dokusu oluşturarak partiyi bozar.

Böylece araştırmacılar, bu Palamut solucanları yenilenirken meydana gelen gen ekspresyon modellerini anlamaya çalışıyorlar. Süreci başlatan bir çeşit "ana kontrol" geni olduğundan şüpheleniyorlar çünkü bir kez başladığında, her solucanda aynı adımları takip ediyor.

Kesildikten beş gün sonra - ağız ve hortum dahil olmak üzere ilkel bir kafa oluştu

Ayrıca, solucanların bir rejenerasyonun yapı taşları olarak tam olarak hangi hücre türlerini kullandığını bulmaya çalışıyorlar - kök hücreler veya yeniden büyüme için yeniden tasarlanabilecek diğer hücreler.

Nihai hedef, gen düzenleme veya aktivasyon yoluyla insanlar da dahil olmak üzere diğer hayvanlarda sürecin nasıl etkinleştirileceğini öğrenmek ve çalışmasına izin vermek için gerekli malzemeleri sağlamaktır.

Bu karmaşık bir problem ama genetik olarak güçlü bir başlangıç ​​noktasından çalışıyoruz. Ve bir Palamut solucanının yaptığı gibi dokuyu yenilemek mümkünse, bu sinir sistemi, kalp ve diğer iç organları içerecektir. Düşünmek için oldukça şaşırtıcı bir süreç, ancak bu 100 yıl içinde kabul edilen bir tıbbi gerçeklik olabilir mi?


Lakhmir Singh Biyoloji Sınıf 10 Çözümleri Organizmalar Nasıl Ürer?

Lakhmir Singh Biyoloji Sınıf 10 Çözümleri Sayfa No:141

Soru 1:
Hangi yaşam süreci bir bitki veya hayvan türünün bu dünyadan yok olmamasını sağlar?
Çözüm :
üreme.

Soru 2:
Üreme sürecinin adı nedir:
(a) hangisi iki ebeveyni içerir?
(b) hangisi sadece bir ebeveyni içerir?
Çözüm :
(eşeysiz üreme.
(b) Eşeysiz üreme.

Soru 3:
Aşağıdaki ifadenin doğru mu yanlış mı olduğunu belirtin:
Ekmek küfü bitkisinin ürettiği sporlar aslında tohumlarıdır.
Çözüm :
YANLIŞ.

Soru 4:
Bitkilerin çoğu eşeyli yöntemle çoğalır. Eşeysiz üreyebilen iki bitki yazınız.
Çözüm :
Eğrelti otları ve yosunlar.

Soru 5:
Hangi üreme türü:
(a) gametleri içerir mi? .
(b) gamet içermez mi?
Çözüm :
(eşeysiz üreme.
(b) Eşeysiz üreme.

Soru 6:
İnsanların cinsel yolla mı yoksa aseksüel yöntemle mi çoğaldığını belirtin.
Çözüm :
Cinsel yöntem.

Soru 7:
(a) Eşeyli olarak üreyen iki hayvanı adlandırın.
(b) Eşeysiz olarak üreyen iki hayvanı adlandırın.
Çözüm :
(a) Köpekler ve inekler.
(b) Amip ve Hydra.

Soru 8:
Spor oluşumu ile üreyen bir organizma isimlendirin.’
Çözüm :
Ekmek küfü (Rhizopus mantarı).

Soru 9:
Paramecium'un yeniden üretme yöntemini adlandırın. Bu yöntem cinsel mi yoksa aseksüel mi?
Çözüm :
İkili fisyon Aseksüel yöntemi.

Soru 10:
İki bitki adlandırın:
(a) kırık saplarından yetiştirilebilenler.
(b) yapraklarından yetiştirilebilenler.
Çözüm :
(a) Briophyllum ve para tesisi.
(b) Bryophyllum ve Begonya

Soru 11:
Mayada eşeysiz üreme yöntemini adlandırın.
Çözüm :
Tomurcuklanan.

Soru 12:
Eşeysiz üreme yöntemini adlandırın
(a) Hidra ve
(b) Plazmodyum.
Çözüm :
(a) Tomurcuklanma ve yenilenme.
(b) Çoklu fisyon.

Soru 13:
Eşeysiz üreme yönteminin adı nedir?
(i) Spirogyra ve
(ii) Leishmania?
Çözüm :
(i) Parçalanma.
(ii) İkili fisyon.

Soru 14:
Yayılması için kullanılan yapay yayılma yöntemini adlandırın.
(a) gül bitkileri ve
(b) elma ağaçları.
Çözüm :
(a) Kesme.
(b) Aşılama.

Soru 15:
Yasemin bitkilerinin üretiminde hangi yapay çoğaltma yöntemi kullanılmaktadır?
Çözüm :
Katmanlama.

Soru 16:
Çilek bitkilerinin çoğaltıldığı doğal yöntemi adlandırın.
Çözüm :
Katmanlama.

Soru 17:
Katmanlama yöntemiyle çoğaltılan iki bitkiyi adlandırın.
Çözüm :
Hibiskus ve Begonvil.

Soru 18:
Çelikler yöntemiyle çoğaltılan herhangi iki bitkiyi adlandırın.
Çözüm :
Gül ve üzüm.

Soru 19:
Eşeysiz üremenin farklı yöntemlerini yazınız.
Çözüm :
Eşeysiz üremenin farklı yöntemleri şunlardır:
(i) Fisyon
(ii) Tomurcuklanma.
(iii) Spor oluşumu.
(iv) Yenilenme.
(v) Parçalanma.
(vi) Bitkisel yayılım.

Soru 20:
Tomurcuklanma, parçalanma ve yenilenme neden hepsi eşeysiz üreme türü olarak kabul edilir?
Çözüm :
Çünkü tüm bu yöntemler, gametlerin katılımı olmadan yeni bir organizmanın üretimi için tek bir ebeveyni içerir.

Soru 21:
Aşağıdaki boşlukları uygun kelimelerle doldurunuz:
(a) ……… süreci yeryüzündeki yaşamın devamlılığını sağlar.
(b) Plasmodium ……..fisyon süreci ile çoğalırken, Paramecium ……….fisyon süreci ile çoğalır.
(c) Gül bitkileri ve şeker kamışı mahsulü genellikle ……….. yöntemiyle yetiştirilir.
(d) Patates bitkilerinin vejetatif üremesi ……….. kullanılarak yapılır.
(e) Çilek bitkileri doğal………..yöntemi ile çoğaltılır.
Çözüm :
(a) Üreme.
(b) Çoklu İkili.
(c) Kesme.
(d) Yumrular.
(e) Katmanlama.

22. Soru:
(a) Eşeysiz üreme ile eşeyli üreme arasındaki temel fark nedir?
(b) Aşağıdaki organizmalardan hangisi eşeyli, hangileri eşeysiz yöntemle ürer?
Amip, Kediler, Insanlar, Hydra, Kuşlar
Çözüm :
(a)
Eşeysiz üreme
(i) Yavru, tek bir ebeveynden doğar.
(ii) Yeni organizmanın üretimi gamet içermez
Örnek: - Amip, Maya.
Eşeyli üreme
(i) Yavru, farklı cinsiyetten iki ebeveynden doğar.
(ii) Yeni organizmaların üretimi, gametlerin kullanımını içerir.
Örnek: - Balık, Kurbağalar, vb.
(B)
(i) Cinsel Yöntem: Kediler, İnsanlar, kuşlar.
(ii) Aseksüel yöntem: Amip, Hydra.

23. Soru:
(a) Yenilenme ile ne kastedilmektedir? Kesilen vücutlarından tamamen yenilenebilen iki hayvan söyleyin
parçalar.
(b) Daha karmaşık çok hücreli organizmaların neden yenilenme yoluyla yeni organizmalara yol açamayacağını açıklayın.
Çözüm :
(a) Bir organizmayı vücut parçalarından tam olarak geri alma sürecine rejenerasyon denir. Kesilen vücut kısımlarından tamamen yenilenebilen iki hayvan ? Planaria ve Hydra.(b)Karmaşık çok hücreli organizmalarda, özel hücreler dokuları oluşturur dokuları oluşturur organları organları oluşturur sistemlerini ve son olarak organlar sistemleri organizmaları oluşturur. Karmaşık Çok hücreli organizmalar vücutlarında yüksek derecede bir organizasyona sahip olduklarından, vücutlarının kesilmiş kısımlarından rejenerasyon işlemi ile çoğaltılamazlar.

Soru 24:
Bitkisel yayılımı iki örnek yardımıyla açıklayınız. Bitkisel yayılımın iki avantajını listeleyin.
Çözüm :
Vejetatif çoğaltmada, üreme organlarının yardımı olmadan eski bitkilerin parçalarından (sap, kök ve yapraklar) yeni bitkiler elde edilir. Örnek ? Bryophyllum bitkisi yapraklarından çoğalır ve para bitkisi sapından büyür. Bitkisel yayılımın avantajları: -
(i) Bitkiler vejetatif yayılma süreci ile daha hızlı büyürler.
(ii) Daha az bakıma ihtiyaçları vardır.

25. Soru:
(a) ‘bitkilerin yapay üremesi’ deyimiyle ne kastedilmektedir?
(b) Bitkilerin yapay olarak çoğaltılması için kullanılan yaygın üç yöntemi adlandırın.
(c) Genellikle yapay çoğaltma yöntemleriyle çoğaltılan iki bitkiyi adlandırın. Her durumda kullanılan yapay yayılma yöntemini adlandırın.
Çözüm :
(a) İnsan yapımı yöntemlerle bir bitkiden birçok bitki yetiştirme işlemine bitkilerin yapay çoğaltılması denir.
(b) Bitkilerin yapay çoğaltılması için kullanılan yöntemler şunlardır:
(i) Kesme
(ii) Katmanlama ve
(iii) Aşılama
(C)
(i) Gül keserek büyür.
(ii) Yasemin katmanlanarak büyür

Lakhmir Singh Biyoloji Sınıf 10 Çözümleri Sayfa No:142

26. soru:
Bitkilerin yapay çoğaltılması için katmanlama yöntemini tanımlar. Cevabınızı etiketli bir diyagram yardımıyla açıklayın. Katmanlama yöntemiyle çoğaltılan beş bitkiyi adlandırın.
Çözüm :
Katmanlama – Bu yöntemde bitkinin bir dalı yere doğru çekilir ve bir kısmı nemli toprakla kaplanır ve dalın ucu yerden yukarıda açıkta bırakılır. Bir süre sonra dalın toprağa gömülü olan kısmından yeni kökler gelişir. Dal daha sonra ana bitkiden kesilir. Bitkinin kök geliştiren kısmı büyür ve yeni bir bitki olur. Yasemin, Çilek, Ahududu, Limon ve Guava gibi bitkilerin çoğaltılması için katmanlama yöntemi kullanılır.

27. Soru:
(a) Biyolojide kullanılan ‘fisyon’ terimi ile ne kastedilmektedir?
(b) İkili fisyon, çoklu fisyondan nasıl farklıdır?
(c) İkili bölünme ile üreyen ve çoklu bölünme ile üreyen bir organizmayı adlandırın.
(d) Yukarıda adı geçen organizmaların hayvan mı yoksa bitki mi olduğunu belirtin.
Çözüm :
(a) Fisyon, bir organizmanın iki yeni organizmaya bölünmesi anlamına gelir.
(b) İkili Fisyon
(i) İkili fisyonda, ana organizma iki yeni organizma oluşturmak için bölünür.
(ii) Normal koşullarda oluşur.
Çoklu Fisyon
(i) Çoklu fisyonda, ana organizmalar birçok yeni organizma oluşturmak için bölünür.
(ii) Olumsuz koşullar sırasında gerçekleşir.
(c) Amip ikili bölünme ile çoğalır ve Plasmodium çoklu bölünme ile çoğalır.
(d) Yukarıda belirtilen organizmaların ikisi de hayvanlardır.

28. soru:
(a) Hücre bölünmesini tek hücreli organizmalarda bir üreme türü olarak düşünebilir misiniz? Sebep ver.
(b) Klon nedir? Eşeysiz üreme ile oluşan yavrular neden dikkate değer bir benzerlik gösterir?
Çözüm :
(a) Evet, çünkü iki yavru hücre oluşumuna yol açar.
(b) Bir ebeveyn tarafından eşeysiz üreme yoluyla üretilen (ebeveynle genetik olarak aynı olan) yeni organizmalara klonlar denir. Eşeysiz üreme ile oluşan yavrular, hücrelerde DNA'nın replikasyonu, daha fazla genetik materyal sentezleyen belirli biyokimyasal reaksiyonlarla yapıldığından, dikkate değer bir benzerlik gösterir. Ana hücrenin çekirdeğinde zaten bulunan DNA, eşeysiz üreme sırasında daha fazla DNA üretilerek kopyalandığında, oluşan iki kopyada küçük farklılıklar meydana gelir. Bu nedenle oluşan iki DNA molekülü benzer olacak ancak aynı olmayacaktır.

29. Soru:
(a) Maya hücreleri suda çoğalmaz, ancak şeker çözeltisinde hızla çoğalırlar. için bir neden söyle
o.
(b) Ekmek küfü neden nemli bir dilim ekmek üzerinde bolca büyür de kuru bir dilim ekmek üzerinde çoğalmaz?
Çözüm :
(a) Su, maya hücrelerine herhangi bir enerji sağlamaz. Böylece maya hücreleri, hücrelerindeki yetersiz enerji nedeniyle suda çoğalamaz. Şeker hızla çoğalarak üremelerini gerçekleştirmeleri için onlara enerji sağlar.
(b) Ekmek kalıbının büyümesi için nem gereklidir. Nemli ekmek dilimi, ekmek kalıbının bolca büyümesi nedeniyle hem nem hem de besin sağlar. Öte yandan, kuru ekmek dilimi besin sağlar ancak nem sağlamaz. Bu nedenle, nem olmadığında kuru ekmek dilimi üzerinde ekmek küfü oluşmaz.

Soru 30:
(a) Yumru nedir? Bir kök yumru ve bir kök yumru adı verin.
(b) Yumruda bulunan üreme organının adı nedir?
(c) Yumrular kullanılarak üretilen yaygın olarak kullanılan bir sebzeyi adlandırın.
Çözüm :
(a) Yumru, depolanmış yiyeceklerle şişmiş bir bitkinin kalınlaşmış, yer altı gövdesi (veya kökü). Kök yumru: Patates Kök yumru: Tatlı patates.
(b) Tomurcuklar.
(c) Patates.

31. soru:
(a) Bitkisel üreme ile ne kastedilmektedir?
(b) Vejetatif çoğaltma, bitkinin eski kısmında bulunan ‘birşeyin’ büyümesini ve gelişimini yeni bir bitki oluşturmak üzere içerir. Bu ‘bir şey’ nedir?
(c) Yeşil çimen bitkileri neden yağmurlardan sonra kuru tarlalarda kendiliğinden ortaya çıkar?
Çözüm :
(a) Bitkisel üreme, herhangi bir üreme organının yardımı olmadan eski bitkilerin parçalarından (gövde, kök ve yaprak gibi) yeni bitkilerin elde edildiği eşeysiz üreme yöntemidir.
(b) Tomurcuklar.
(c) Tarlaların her yerinde eski çim bitkilerinin kuru sapları var. Bu kuru saplar, aktif olmayan durumda olan tomurcuklara sahiptir. Yağmur suyunu alarak kuru ot saplarında bulunan tomurcuklar aktive olur ve yeni çim bitkileri üretmek için büyür.

32. soru:
(a) Eski bitkinin yapraklarından yeni Bryophyllum bitkilerinin nasıl üretilebileceğini açıklayınız? Resimlerinizi gösterin
etiketli bir diyagram yardımıyla cevaplayın.
(b) Bitkisel üreme yoluyla nasıl para bitkisi yetiştirebilirsiniz?
Çözüm :
(a) Bryophyllum, gövdesinin bir parçası veya yaprakları kullanılarak vejetatif çoğaltma yoluyla çoğaltılabilir. Bir Bryophyllum bitkisinin yaprakları, kenarlarında yapraklardan ayrılabilen, yere düşen ve daha sonra yeni bir bitki üretmek için büyüyebilen özel tomurcuklara sahiptir.

(b) Para bitkisi, üzerinde en az bir yaprak bulunan gövdesinin bir parçası kullanılarak vejetatif çoğaltma ile yetiştirilebilir. Sapın bir ucu suya batırılır ve birkaç gün sonra yaprağın tutunduğu yerde yeni kökler belirir. Bu sap parçası yavaş yavaş yeni bir para bitkisine dönüşür.

33. Soru:
Sütun I'de verilen organizmaları sütun II'de verilen üreme/çoğalma yöntemleriyle eşleştirin:

Çözüm :
(i) – (j)
(ii) – (g)
(iii) – (f)
(iv) – (k)
(v) – (b)
(vi) – (h)
(vii) – (a)
(viii) – (d)
(ix) – (c)
(x) – (e)
(xi) – (i)
(xii) – (i)

Soru 34:
(a) Üreme ile ne kastedilmektedir?
(b) Organizmalarda iki genel üreme yöntemi nedir?
(c) Amip nasıl çoğalır? Amipteki üreme sürecini, üreme sürecindeki farklı aşamaların etiketli diyagramlarının yardımıyla tanımlayın.
(d) Amipin çoğaldığı sürecin adı nedir?
(e) Amip ile aynı eşeysiz süreçle üreyen iki organizmayı adlandırın.
Çözüm :
(a) Aynı türün mevcut organizmalarından yeni organizmaların üretilmesi üreme olarak bilinir.
(b) Canlı organizmalarda iki üreme yöntemi, aseksüel üreme ve cinsel üremedir.
(c) Amip, vücudunu iki parçaya bölerek ikili bölünme yoluyla çoğalır. Amip hücresi maksimum boyutuna ulaştığında, amipin çekirdeği uzar ve iki parçaya bölünür. Bundan sonra amipin sitoplazması, her çekirdeğin etrafında bir kısım olmak üzere iki kısma ayrılır. Bu şekilde bir ebeveyn amip, iki daha küçük amip oluşturmak üzere bölünür.

(d) İkili fisyon.
(e) Paramecium ve Leishmania.

35. Soru:
(a) İki eşeysiz üreme yöntemi arasındaki fark nedir: bölünme ve parçalanma?
(b) Bölünme yoluyla üreyen ve parçalanma yoluyla çoğalan bir başka organizmayı adlandırın.
(c) Çoklu bölünme ile ne kastedilmektedir? Çoklu bölünme süreciyle çoğalan bir organizma adlandırın.
(d) Hydra'daki üreme sürecini etiketli diyagramların yardımıyla tanımlayın. Bu üreme sürecinin adı nedir?
(e) Hydra ile aynı eşeysiz süreçle üreyen tek hücreli bir organizma söyleyin.
Çözüm :
(a)
fisyon
(i) Bir organizmanın iki veya daha fazla yeni organizma oluşturmak için bölündüğü bir süreçtir.
(ii) Fisyon, tek hücreli organizmalarda meydana gelir.
Örnek: Amip.
parçalanma
(i) Vücudun olgunlaşma sırasında iki veya daha fazla parçaya ayrıldığı ve her biri daha sonra tamamen yeni bir organizma oluşturmak üzere büyüdüğü bir süreçtir.
(ii) Çok hücreli organizmalarda gerçekleşir.
Örnek: Spirogyra.
(b) Amip bölünerek çoğalır ve spirogyra parçalanarak çoğalır.
(c) Çoklu fisyon, bir ana organizmanın aynı anda birçok yeni organizma oluşturmak üzere bölündüğü bir süreçtir. Plasmodium, çoklu fisyon ile çoğalır.
(d) Hydra tomurcuklanarak çoğalır. Hidrada, ilk önce hücrelerinin tekrarlanan mitotik bölünmeleri ile vücudunun yanında tomurcuk adı verilen küçük bir büyüme oluşur. Bu tomurcuk daha sonra yavaş yavaş büyür ve bir ağız ve dokunaçlar geliştirerek küçük bir hidra oluşturur. Küçük yeni hidra, kendisini ana vücuttan ayırır ve ayrı bir organizmaya dönüşür.

(e) Maya.

Lakhmir Singh Biyoloji Sınıf 10 Çözümleri Sayfa No:143

36. soru:
(a) Ekmek küfünün (Rhizopus mantarı) üreme yöntemini adlandırın. Bu yöntem cinsel mi yoksa aseksüel mi?
(b) Maya nedir? Etiketli diyagramlar yardımıyla mayadaki üreme sürecini açıklayın.
(c) Maya ile aynı yöntemle üreyen küçük bir tatlı su hayvanı adlandırın? Bu yöntem ne olarak bilinir?
(d) Mayalarla aynı yöntemle üreyen ancak koloniler oluşturan iki deniz organizmasını adlandırın.
Çözüm :
(a) Spor oluşumu eşeysiz üreme.
(b) Maya, tomurcuklanarak çoğalan küçük, tek hücreli yeşil olmayan bir bitkidir. Mayada, önce hücre duvarının dışında bir tomurcuk belirir. Ana maya hücresinin çekirdeği iki kısma ayrılır ve çekirdeğin bir kısmı tomurcuğa doğru hareket eder. Sonuçta tomurcuk, ana maya hücresinden ayrılır ve yeni bir maya hücresi oluşturur.

(c) Hydra Tomurcuklanması.
(d) Sünger ve mercanlar.

37. Soru:
(a) Bitkilerde çoğalma aracı olarak ‘aşılama’ ile ne kastedilmektedir?
(b) ‘stok’ ve ‘scion’'yi tanımlayın.
(c) Bitkilerin yapay olarak çoğaltılması için aşılama yöntemini etiketli diyagramlar yardımıyla tanımlayın.
(d) Genellikle aşılama yöntemiyle çoğaltılan iki meyve ağacını adlandırın.
(e) Bitkilerin yapay çoğaltılmasında aşılama yönteminin iki avantajını belirtin.
(f) Bitkilerin yapay olarak çoğaltılması için aşılama yöntemi ile aşılama yöntemi arasındaki fark nedir?
Çözüm :
(a) Aşılama – İki farklı bitkinin (köklü ve köksüz) kesilen gövdelerinin, gövdelerin birleşip tek bir bitki gibi büyüyecek şekilde birleştirilmesi yöntemidir.
(b) Köklü bir bitkinin kesilmiş gövdesine stok, diğer bitkinin köksüz kesilmiş gövdesine filiz denir.
(c) Aşılamada kalem ve stok olarak kullanılan iki bitki seçilir. Kalem yapılmak üzere seçilen bitkiden önce eğik bir kesim yapılarak gövde çıkarılır. Kalem, stoğun üzerine yerleştirilir ve bir parça bez veya plastik tabaka ile sıkıca bağlanarak birbirine sabitlenir. Kesim kısa sürede iyileşir ve iki bitkinin stoğu ve filizi birlikte büyür ve tek bir bitki haline gelir.

(d) Muz ve ananas.
(e) Aşılama yönteminin avantajları:
(i) İki bitkinin en çok arzu edilen özelliklerini çiçeklerinde ve meyvelerinde birleştirmemizi sağlar.
(ii) Çekirdeksiz meyve çeşitleri üretmek için kullanılabilir.(f)
kesme
aşılama
(i) Bitkinin keskin bir bıçakla kesilerek çıkarılan küçük bir kısmına kesme denir.
(ii) Oluşan yeni bitki, ana bitkiye tamamen benzer.
(i) İki farklı bitkinin (köklü ve köksüz) kesilen gövdelerinin, gövdelerin birleşip tek bir bitki gibi büyüyecek şekilde birleştirilmesi yöntemidir.
(ii) Üretilen yeni bitki, her iki ana bitkinin özelliklerine sahiptir.

Soru 38:
(a) Doku kültürü nedir?
(b) Doku kültürü tekniği ile üretilen dört çeşit süs bitkisini adlandırın.
(c) DNA kopyalamanın üremedeki önemi nedir? Bir örnekle açıklayın.
(d) Üreme, tür popülasyonlarına istikrar sağlamaya nasıl yardımcı olur?
(e) Üreme sırasındaki varyasyon neden tür için faydalıdır, ancak birey için zorunlu değildir?
Çözüm :
(a) Bir bitkinin büyüyen uçlarından alınan küçük bir bitki dokusu (veya hücreleri) parçasından uygun bir büyüme ortamında yeni bitkilerin üretilmesine doku kültürü denir.
(b) Orkide, yıldız çiçeği, karanfil, krizantem.
(C)
(i) Bir hücrenin çekirdeğindeki kromozomlar, özelliklerin ebeveynlerden gelecek nesillere DNA molekülleri şeklinde kalıtımı için bilgi içerir, böylece bir ebeveyn organizmanın özellikleri yavrularına iletilir.
(ii) Bir ana hücrenin çekirdeğinde zaten bulunan DNA, belirli biyokimyasal reaksiyonlarla daha fazla DNA yapılarak kopyalandığında, oluşan iki kopyada küçük farklılıklar meydana gelir. Böylece, evrimin temelini oluşturan üreme sırasında yavrularda varyasyonlar üretilir. Örnek: Eşeysiz üreme ile üretilen yavrular, ebeveynlerinden küçük farklılıklar gösterir.
(d) Üreme süreci, bir türün bireysel organizmalarında, aşırı sıcak veya soğuk vb. gibi olumsuz çevresel koşullarda bile hayatta kalmalarını sağlayan bazı varyasyonlar ortaya çıkarır. Bu şekilde, üreme sırasında varyasyonların ortaya çıkması, canlılara istikrar sağlar. çeşitli türlerin popülasyonları.
(e) Varyasyon, olumsuz çevre koşullarında bile türlerin hayatta kalması için yararlıdır. Bu şu şekilde gerçekleşir: Bir organizma türünün habitatında aşırı sıcak veya soğuk vb. gibi sert değişiklikler olabilir. Bu habitatta yaşayan bir popülasyonun tüm organizmaları tamamen aynıysa, hepsinin ölmesi ve bu koşullar altında hiç kimsenin hayatta kalamaması tehlikesi vardır. Bu, türleri o habitattan tamamen ortadan kaldıracaktır, ancak bazı bireysel organizmalarda bu şiddetli değişiklikleri tolere etmek için bazı varyasyonlar mevcutsa, o zaman olumsuz ortamda bile hayatta kalma ve gelişme şansları vardır. Örnek: Ilıman suda yaşayan bazı bakteriler – Küresel ısınma nedeniyle suyun sıcaklığı çok fazla artarsa, çoğu aşırı ısıyı tolere edemeyecek ve ölecek, ancak varyasyonlu bakteriler varsa, o zaman bir şans var. hayatta kalabilmeleri için.

Soru 39:
(a) Üreme amaçlı bitkiler açısından ‘kesim’ nedir?
(b) Bir bitkiden kesim yapılırken nelere dikkat edilmelidir?
(c) Bitkilerin yapay olarak çoğaltılması için kesim yöntemini tanımlayın. Cevabınızı etiketli diyagramların yardımıyla gösterin.
(d) Genellikle kesim yöntemiyle çoğaltılan herhangi iki bitkiyi adlandırın.
Çözüm :
(a) Bitkinin keskin bir bıçakla kesilerek çıkarılan küçük bir kısmına kesme denir.
(b) Kesim yapılırken üzerinde tomurcuk olup olmadığına dikkat edilmelidir.
(c) Bu yöntemde, üzerinde bazı tomurcuklar bulunan ana bitkinin bir kesimi alınır ve alt kısmı nemli toprağa gömülür. Birkaç gün sonra, kesim kökler geliştirir ve sürgün verir ve ana bitkiye tamamen benzeyen yeni bir bitkiye dönüşür.
(d) Gül ve Begonvil.

Lakhmir Singh Biyoloji Sınıf 10 Çözümleri Sayfa No:168

Soru 1:
Bir bitkinin cinsel organları nerede bulunur?
Çözüm :
Çiçeklerde.

Soru 2:
Bir çiçeğin işlevi nedir?
Çözüm :
Bir çiçeğin işlevi, erkek ve dişi gametler yapmak ve bitkinin üremesi için yeni tohumlar yapmak için döllenmenin gerçekleşmesini sağlamaktır.

Soru 3:
Bir çiçekte üreme organları nelerdir?
Çözüm :
Ercik ve karpel.

Soru 4:
Adı nedir:
(a) bir çiçeğin erkek parçası mı?
(b) bir çiçeğin dişi kısmı mı?
Çözüm :
(i) Ercik.
(ii) Karpel.

Soru 5:
Bir çiçeğin dişi organının adı nedir (karpel dışındaki)?
Çözüm :
Pistil.

Soru 6:
Seks hücrelerinin diğer adı nedir?
Çözüm :
Gametler.

Soru 7:
Eşey hücrelerinin adı nedir (gametler hariç)?
Çözüm :
Germ hücreleri.

Soru 8:
Hayvanlardaki erkek ve dişi gametleri adlandırın.
Çözüm :
Hayvanlarda erkek gamet sperm, dişi gamet ise yumurtadır (yumurta).

Soru 9:
Erkek gamet nerede oluşur:
(i) insanlarda?
(ii) çiçekli bitkilerde?
Çözüm :
(i) Testisler.
(ii) Anter.

Soru 10:
Dişi gamet nerede oluşur:
(i) insanlarda?
(ii) çiçekli bitkilerde?
Çözüm :
(i) Yumurtalık.
(ii) Yumurtalık.

Soru 11:
Dış döllenme olan iki hayvan ve iç döllenme olan iki hayvan yazınız?
Çözüm :
(i) Dış gübreleme: Kurbağa ve balık
(ii) İç döllenme: Köpekler ve inekler.

Soru 12:
Eşeyli üremeyi tanımlar.
Çözüm :
‘seks hücreleri’ adı verilen özel üreme hücrelerinin birleşmesiyle gerçekleşen üremeye eşeyli üreme denir.

Soru 13:
Tüm organizmalar insanlar gibi bireyler mi doğurur?
Çözüm :
Hayır. Tüm organizmalar insanlar gibi bireyler doğurmaz.

Soru 14:
Aşağıdakilerin tam formlarını biyolojide olduğu gibi yazın:
(i) STD
(ii) AIDS
(iii) HIV
Çözüm :
(i) STD – Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar.
(ii) AIDS – Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu.
(iii) HIV – İnsan İmmün Yetmezlik virüsü.

Soru 15:
Aşağıdaki hastalıklara neden olan organizma hangisidir?
(i) Bel soğukluğu
(ii) Frengi
(iii) AIDS
Çözüm :
(i) Bakteriler.
(ii) Bakteriler.
(iii) Virüs.

Soru 16:
İnsanlarda gamet oluşturan organlar nelerdir?
Çözüm :
Erkeklerde testisler, kadınlarda yumurtalıklar.

Soru 17:
(a) İnsanlardaki erkek cinsiyet hücrelerine ne denir?
(b) Erkek cinsiyet hücrelerini üreten organı adlandırın.
Çözüm :
(a) Spermler.
(b) Testisler.

Soru 18:
(a) İnsanlarda dişi cinsiyet hücrelerine ne ad verilir?
(b) Dişi eşey hücrelerini üreten organı adlandırın.
Çözüm :
(a) Yumurtalar.
(b) Yumurtalıklar.

Soru 19:
İnsan vücudunun hangi kısmı:
(a) sperm üretir mi?
(b) yumurta üretir?
(c) Spermleri erkekten kadına geçirir mi?
Çözüm :
(a) Testisler.
(b) Yumurtalıklar.
(c) Penis.

Soru 20:
(a) Bir erkeğin testisleri ne üretir?
(b) Bir kadındaki yumurtalıklar ne üretir?
Çözüm :
(a) Spermler.
(b) Ova (yumurtalar).

Soru 21:
(a) Yumurta insan vücudunun neresinde döllenir?
(b) Döllenmiş bir yumurta, insan vücudunda nerede bir bebeğe dönüşür?
Çözüm :
(a) Yumurta kanalı (fallop tüpü).
(b) Rahim (rahim).

22. Soru:
Sperm içeren sıvıyı adlandırın
Çözüm :
Meni.

23. Soru:
Kalınlaşmış rahim zarının kan damarları ile birlikte bir dişi insan vücudundan vajinal kanama ile alınması işlemine ne ad verilir?
Çözüm :
Adet.

Soru 24:
(a) Kadınlarda (veya kadınlarda) menstrüasyon ne kadar sürer?
(b) İnsan dişilerde (veya kadınlarda) adet döngüsünün sıklığı nedir?
Çözüm :
(a) 3 ila 5 gün.
(b) 28 günde bir.

25. Soru:
Aşağıdaki boşlukları uygun kelimelerle doldurunuz:
(a) Polen taneleri, bir bitkinin ………… gametlerini içerir.
(b) Ovüller, bir bitkinin ………… gametlerini içerir.
(c) Döllenmeden sonra çiçeğin yumurtalığı ………… olur.
(d) Yumurta …… olur. gübrelemeden sonra.
(e) Çiçekli bitkiler ………… ile çoğalır. üreme yöntemi.
(f) Çiçekteki dişi üreme organı,………………
(g) Çiçekte üremenin erkek organı………………'dur.
(h) Çiçekte erkek gametin oluştuğu yapının adı…………
(i) ………. karpel tabanında yumurta hücreleri bulunur.
(j) Polenin bir çiçeğin ercikinden diğerinin karpeline transferini ifade etmek için kullanılan terim
aynı türün çiçeği ………….
(k) Eşeyli üreme ile ilgili hücrelere…………… denir.
(l) Gametlerin füzyonu, ………….. adı verilen tek bir hücreye yol açar.
(m) Gametlerin kaynaşma sürecine ………… denir.
(n) Çok hücreli bir hayvan, yaşamına ………..'dan eşeyli üreme ile başlar.
(o) Sperm çekirdeği ile yumurta çekirdeğinin birleşmesi, …………… olarak bilinir ve bir…………… ile sonuçlanır. Yumurta.
(p) Adet döngüsü …………… ile kontrol edilir.
Çözüm :
(Erkek.
(b) Kadın.
(c) Meyve.
(d) Tohum.
(e) Cinsel.
(f) Karpel.
(g) Ercik.
(h) Anter.
(i) Yumurtalık.
(j) Çapraz tozlaşma.
(k) Gametler.
(l) Zigot.
(m) Gübreleme.
(n) Tek hücre (zigot).
(o) Gübreleme döllenmiş.
(p) Hormonlar.

Lakhmir Singh Biyoloji Sınıf 10 Çözümleri Sayfa No:169

26. soru:
(a) Gamet nedir?
(b) Gametler hangi tür üreme ile ilgilidir?
(c) İki gamet birleştiğinde ne oluşur?
(d) Bu kaynaşma eyleminin adı nedir?
Çözüm :
(a) Eşeyli üreme ile ilgili hücrelere gamet denir. (b) Eşeyli üreme. (c) İki gamet birleştiğinde zigot oluşur. (d) Gübreleme.

27. Soru:
(a) (a) erkek cinsiyet hormonu ve (b) kadın cinsiyet hormonlarının isimlerini yazın.
(b) Sperm ve yumurtanın birleşmesine ne ad verilir?
(c) Fetüsün, annenin vücudundan tüm gereksinimleri aldığı dokuyu adlandırın.
Çözüm :
(a)
(i) Testosteron.
(ii) Östrojen ve Progesteron.
(b) Gübreleme.
(c) Plasenta.

28. soru:
(a) Bir çiçeğin ercikinin düzgün bir taslağını çizin. İçinde filament ve anter işaretleyin.
(b) Bir çiçeğin karpelinin düzgün bir taslağını çizin. Stigma, stil ve yumurtalığı işaretleyin.
(c) Bir çiçeğin (i) anterinde ve (ii) yumurtalığında ne yapılır?
Çözüm :
(a)

(B)

(C)
(i) Erkek gametler (polen içinde).
(ii) Dişi gametler (yumurta içi).

29. Soru:
(a) ‘kendi kendine tozlaşma’ ve ‘çapraz tozlaşma’ terimlerini açıklayınız?
(b) Böcekler çapraz tozlaşmaya nasıl yardımcı olur?
(c) Tozlaşma süreci döllenmeden nasıl farklıdır?
Çözüm :
(a)
(i) Kendi kendine tozlaşma? Bir çiçeğin anterindeki polen taneleri, aynı çiçeğin (veya aynı bitki üzerindeki başka bir çiçeğin) stigmasına aktarıldığında buna kendi kendine tozlaşma denir.
(ii) Bir bitkideki bir çiçeğin anterindeki polen taneleri, benzer başka bir bitkinin çiçeğinin stigmasına aktarıldığında, buna çapraz tozlaşma denir.
(b) Nektar emmek için bir bitkinin çiçeğine bir böcek oturduğunda, bu çiçeğin başucundaki polen taneleri vücuduna yapışır. Ve bu böcek benzer başka bir bitkinin başka bir çiçeğine oturduğunda, vücuduna yapışan polen taneleri bu ikinci çiçeğin stigmasına aktarılır. Bu şekilde böcek, bir bitkideki çiçeğin anterindeki polen tanelerini başka bir bitkideki çiçeğin stigmasına aktarır ve çapraz tozlaşmaya neden olur.
(C)

Soru 30:
(a) ‘döllenme’ terimini açıklayınız.
(b) Doğadaki farklı döllenme biçimlerine birkaç örnek veriniz?
(c) Ne tür bir döllenme gerçekleşir?
(i) balık ve
(ii) kuşlar?
Çözüm :
(a) Eşeyli üreme sırasında erkek ve dişi gametin birleşerek zigot oluşturmasına döllenme denir.
(b) İç ve dış gübreleme.
(C)
(i) Dış gübreleme.
(ii) İç döllenme.

31. soru:
(a) İnsanlardaki erkek ve dişi gonadlar nelerdir? İşlevlerinden bahsedin.
(b) Eşeyli üremenin eşeysiz üremeye göre avantajlarını belirtiniz.
Çözüm :
(a) Erkeklerde gonadlar testislerdir. Testislerin işlevi, sperm adı verilen seks hücrelerini ve testosteron adı verilen seks hormonunu yapmaktır. Kadınlarda gonadlar yumurtalıklardır. Yumurtalıkların işlevi, yumurta veya yumurta adı verilen olgun kadın cinsiyet hücresini ve ayrıca östrojen ve progesteron adı verilen kadın cinsiyet hormonlarını yapmaktır.
(b) Eşeyli üremenin eşeysiz üremeye göre avantajları:
(i) Eşeyli üreme, yavruların çok fazla varyasyona sahip olması nedeniyle iki kişiden (erkek ve dişi) DNA'yı birleştirir. Öte yandan, aseksüel üremede, yavrulardaki varyasyonların son derece küçük olması nedeniyle sadece bir bireyin DNA'sı kopyalanır.
(ii) Çok sayıda varyasyon nedeniyle, cinsel üreme, türlerin bir nesilden diğerine daha gelişmiş formlara dönüşmesine ve evrimi hızlandırmasına izin verirken, aseksüel üreme, bir türün bir nesilden diğerine çok fazla değişmesine ve dolayısıyla evrime izin vermez. çok yavaş olur.

32. soru:
Hayvanlarda eşeyli üremede yer alan çeşitli aşamaları açıklayın. Bir zigot oluşturmak için bir sperm tarafından bir yumurtanın (veya yumurtanın) döllenmesini göstermek için etiketli diyagramlar çizin.
Çözüm :
Hayvanlarda eşeyli üreme şu aşamalarda gerçekleşir:
(i) Erkek ebeveyn, sperm adı verilen erkek gamet üretir. Sperm, hareket için uzun bir kuyruğu (flagellum) olan küçük bir hücredir.
(ii) Dişi ebeveyn, spermden çok daha büyük hücre olan ve çok fazla sitoplazmaya sahip olan ova adı verilen dişi gamet üretir.
(iii) Sperm yumurtaya girer ve onunla birleşerek zigot adı verilen yeni bir hücre oluşturur ve bu işleme döllenme denir.
(iv) Zigot daha sonra çok sayıda hücre oluşturmak için tekrar tekrar bölünür ve nihayetinde zigot büyür ve bir bebek oluşturmak üzere gelişir.

33. Soru:
Menstrüasyon neden oluşur? İnsan dişilerinde (veya kadınlarda) adet döngüsünü tanımlayın.
Çözüm :
(a) Dişinin yumurtalığı her ay bir yumurta bıraktığından, rahim de her ay döllenmiş bir yumurtayı almaya hazırlanır. Uterusun iç astarı, içinde çok sayıda kılcal damar bulunan yumuşak ve kalın hale gelir. Bu hazırlık, yumurtanın sperm tarafından döllenmesi durumunda yumurtanın korunmasına ve beslenmesine yardımcı olacağı için gereklidir. Ancak yumurta döllenmezse, rahmin kalın astarına gerek kalmaz ve rahim zarı parçalanarak kan ve mukus şeklinde vajinadan dışarı çıkar. Buna menstrüasyon denir.
(b) Kadınlarda adet döngüsü:
(i) Bir kız 10 yaşında ergenliğe ulaştığında? 12 yıl sonra, kanından salgıladığı seks hormonları, yumurtalıklardaki yumurtaların bir kısmının olgunlaşmasına neden olur.
(ii) Genellikle her 28 günde bir yumurtalıktan yumurta kanalına bir olgun yumurta salınır. Buna yumurtlama denir.
(iii) Yumurtlamadan önce rahmin iç astarı kalınlaşır ve süngerimsi hale gelir ve kılcal damarlarla dolar ve döllenmiş yumurtayı almaya kendini hazırlar.
(iv) Yumurta döllenmezse, rahmin kalın ve yumuşak iç astarına artık ihtiyaç kalmaz ve bu nedenle kırılır ve ölü yumurta adet denilen kanama şeklinde vajinadan dışarı çıkar.
(v) Menstrüasyon genellikle yumurtlamadan 14 gün sonra ortaya çıkar ve genellikle 3 ila 5 gün sürer.
(vi) Menstrüasyon bittikten sonra uterusun iç astarı yeniden oluşmaya başlar, böylece döllenmesi durumunda bir sonraki yumurtayı almaya hazır hale gelir.
(vii) Ovum şimdi bile döllenmezse, tekrar adet olur ve bu döngü tekrarlanarak devam eder.

Soru 34:
(a) Bitkilerde eşeyli üreme ile ilgili çeşitli basamakları yazınız.
(b) Eşeyli üreme yöntemiyle üreyen iki bitki ve eşeysiz üreme yöntemiyle üreyen iki bitki isimlerini yazınız.
Çözüm :
(a) Bitkilerde eşeyli üreme şu aşamalarda gerçekleşir:
(i) Çiçeğin ‘stamen’ adlı erkek organı çiçeğin erkek gametlerini oluşturur. Bu erkek gametler polen tanelerinde bulunur.
(ii) ‘carpel’ adlı bir çiçeğin dişi organı, yumurtalarda bulunan dişi gametleri yapar ve yumurta veya yumurta olarak adlandırılır.
(iii) Polen tanelerinde bulunan erkek gametler, ovüllerde bulunan dişi gametleri veya yumurta hücrelerini döller.
(iv) Döllenmiş yumurta hücreleri, ovüller içinde büyür ve tohum haline gelir.
(v) Tohumlar çimlenme üzerine yeni bitkiler üretir.
(b) Eşeyli üreme: Buğday bitkisi ve ayçiçeği bitkisi Eşeyli üreme: Eğrelti otları ve yosunlar.

35. Soru:
(a) Eşeyli üreme yöntemiyle çoğalan bitkiler nelerdir?
(b) Tohum nedir? Tohumun bölümleri nelerdir? Etiketli bir diyagram yardımıyla açıklayınız.
Çözüm :
(a) Çiçekli bitkiler.
(b) Tohum, bir bitkinin üreme birimidir (yeni bir bitki yetiştirmek için kullanılabilir). Plumule, radikal ve kotiledon tohumun kısımlarıdır.

36. soru:
(a) Ergenlik nedir? İnsanlarda kim daha erken yaşta ergenliğe ulaşır: erkek mi kadın mı (erkek mi kız mı)?
(b) Her birinin iki işlevinden bahsedin
(i) insan testisleri ve
(ii) insan yumurtalıkları.
Çözüm :
(a) Cinsiyet hormonlarının üretilmeye başladığı ve erkek ve kızın cinsel olarak olgunlaştığı (üreyebildiği) yaşa ergenlik denir. Dişiler 10-12 yaşlarında ergenliğe ulaşır.
(B)
(i) Testislerin işlevi, sperm adı verilen seks hücrelerini ve testosteron adı verilen seks hormonunu yapmaktır.
(ii) Yumurtalıkların işlevi, yumurta veya yumurta adı verilen olgun kadın cinsiyet hücresini ve ayrıca östrojen ve progesteron adı verilen kadın cinsiyet hormonlarını yapmaktır.

37. Soru:
(a) Gebelik süresi nedir? İnsanlarda gebelik süresi ne kadardır?
(b) Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da koruma sağlayan bir doğum kontrol yöntemi söyleyiniz.
(c) Şu ana kadar kesin tedavisi bulunamayan cinsel yolla bulaşan bir hastalık söyleyin. Bu hastalığa neden olan organizma nedir?
Çözüm :
(a) Döllenmeden bebeğin doğumuna kadar geçen süreye gebelik denir. İnsanlarda ortalama gebelik süresi yaklaşık 9 aydır (yaklaşık 38 hafta).
(b) Prezervatifler.
(c) AIDS'in tedavisi yoktur. Etken organizması HIV'dir (insan İmmün Yetmezlik Virüsü).

Soru 38:
Doğum kontrolü (veya çocuk doğumunun düzenlenmesi) için kullanılan üç tür yöntem nelerdir? Her türden birer örnek veriniz.
Çözüm :
(a) Bariyer yöntemi – Kondom.
(b) Kimyasal yöntem – Oral haplar.
(c) Cerrahi yöntem – Vazektomi.

Soru 39:
(a) Erkeklerde sperm kanallarının kesilip iki ucundan bağlandığı (bağlandığı) cerrahi doğum kontrol yöntemine ne ad verilir?
(b) Dişi insanlarda yumurta kanallarının kesilip her iki ucundan bağlandığı (bağlandığı) cerrahi doğum kontrol yönteminin adı nedir?
(c) Erkek organ üzerinde bir kılıf görevi gören ve spermleri içinde tutan, erkek insan tarafından kullanılan doğum kontrol aracını adlandırın.
(d) Rahim ağzının üzerine konan ve dişi insanlar tarafından kullanılan doğum kontrol aracını adlandırın.
Çözüm :
(a) Vazektomi.
(b) Tubektomi.
(c) Kondom.
(d) Diyafram.

Lakhmir Singh Biyoloji Sınıf 10 Çözümleri Sayfa No:170

Soru 40:
(a) (i) erkekler için ve (ii) kadınlar için cerrahi doğum kontrol yöntemlerini tanımlayın.
(b) Doğum kontrolünün bariyer yönteminde kullanılan iki cihazı adlandırın.
Çözüm :
(a)
(i) Vazektomi
(ii) Tubektomi.
(B)
(i) Prezervatif
(ii) Diyafram.

41. soru:
(a) Doğum kontrolü ne anlama gelir? Farklı doğum kontrol yöntemleri nelerdir?
(b) (i) vazektomi ve (ii) tubektomi olarak bilinen doğum kontrol yönteminde ne yapılır?
(c) Bir kadın doğum kontrolü için bakır-T kullanıyorsa, bu onu cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korur mu?
Çözüm :
(a) Kadınlarda gebeliğin (döllenmeyi önleyerek) önlenmesine kontrasepsiyon denir. 3 doğum kontrol yöntemi vardır:
(i) Bariyer yöntemi
(ii) Kimyasal yöntem
(iii) Cerrahi yöntem.
(B)
(i) Vazektomi – Erkeklerde, sperm kanalının (Vasdeferens) küçük bir kısmı cerrahi operasyonla çıkarılır ve kesilen her iki uç da düzgün bir şekilde bağlanır. Bu spermlerin dışarı çıkmasını engeller.
(ii) Tubektomi – Kadınlarda, yumurtalıkların küçük bir kısmı cerrahi operasyonla çıkarılır ve kesik uçlar bağlanır. Bu, yumurtanın yumurta kanallarına girmesini önler.
(c) Hayır.

42. soru:
(a) Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir? Cinsel yolla bulaşan hastalıklara iki örnek veriniz.
(b) Hangi doğum kontrol yöntemi döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesini engeller?
Çözüm :
(a) Enfekte bir kişiyle cinsel temas yoluyla bulaşan hastalıklara Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar denir. Örnek: Aids, Frengi.
(b) IUCD (Bakır – T).

43. Soru:
(a) Hangi maddeler (i) oral haplarda ve (ii) doğum kontrol hapı olarak kullanılan vajinal haplarda bulunur? nasıl
çalışırlar ?
(b) Bakır-T hamileliği nasıl önler?
(c) HIV'in neden olduğu hastalığı adlandırın.
Çözüm :
(a) (i) Ağızdan alınan haplar, yumurtalıkların yumurta kanalına yumurta salmasını engelleyen hormonlar içerir. (ii) Vajinal haplar, sperm öldürücü olarak adlandırılan ve sperm öldüren kimyasalları içerir.
(b) Bakır-T gebeliği önlemede etkilidir. Rahim içine yerleştirilir ve rahim içinde sperm akışını engeller.
(c) AIDS.

44. Soru:
(a) (i) Ülkemizde uygulanan cerrahi doğum kontrol (veya gebeliği önleme) yönteminin adı nedir?
erkeklerde ve (ii) kadınlarda ?
(b) Bir tohumun (i) depolanmış besin içeren (ii) kökleşen ve (iii) filiz haline gelen kısmını adlandırın.
Çözüm :
(a)
(i) Vazektomi
(ii) Tubektomi.
(B)
(i) Kotiledonlar
(ii) radikül
(iii) Plumule.

45. soru:
Eşeyli üreyen organizmaların yavrularının ve ebeveynlerinin nasıl aynı sayıda kromozoma sahip olduğunu açıklayın.
Çözüm :
Eşeyli olarak üreyen organizmaların yavruları ve ebeveynleri, hem erkek hem de dişi gametlerde kromozom sayısını yarıya indiren gamet oluşumu sırasında redüksiyon bölünmesi (mayoz bölünme) nedeniyle aynı sayıda kromozoma sahiptir. Döllenme sırasında, erkek ve dişi gametler, ebeveynlerde olduğu gibi orijinal kromozom sayılarını birleştirdiğinde, yavrularda geri yüklenir.

46. ​​soru:
Tütün bitkisinde erkek gametlerde 24 kromozom bulunur.
(i) Dişi gametteki kromozom sayısı nedir?
(ii) Zigottaki kromozom sayısı nedir?
Çözüm :
(a) 24.
(b) 48.

47. soru:
(a) Bir yumurta ile zigotu arasındaki kromozom sayısının oranı ne olur?
(b) Gamet ve zigot arasında ayrım yapın.
Çözüm :
(a) 1:2.
(B)
Gamet
Gamet, eşeyli üremede eşey hücresini veya eşey hücresini temsil eder ve iki tiptir: Erkek gamet (Sperm) ve Dişi gamet (Eee).
zigot
Bir erkek ve bir dişi gametin birbiriyle kaynaştığı döllenme ürünüdür.

48. soru:
(a) İnsanlarda döllenme sadece ayda bir gerçekleşebilir. Niye ya ?
(b) Bilimsel adı nedir?
(i) rahim ve (ii) doğum kanalı ?
Çözüm :
(a) İnsanlarda döllenme sadece ayda bir gerçekleşebilir çünkü yumurtlama ayda bir gerçekleşir, yani yumurtalık tarafından her ay bir yumurta salınır.
(B)
(i) Rahim.
(ii) Vajina.

49. soru:
Diyagram dişi üreme sistemini göstermektedir. A'dan D'ye etiketlenen parçaları adlandırın.
(a) Spermler hangi bölüme girer?
(b) Yumurtayı hangi parça serbest bırakır?
(c) Döllenme hangi kısımda gerçekleşir?
(d) Fetus hangi kısımda gelişir?

Çözüm :
Bir – Ovidukt (Fallop tüpü)
B – Yumurtalık
C – Rahim (Rahim)
D – Vajina.
(a) Kısım D – (Vajina).
(b) Kısım B – (Yumurtalık).
(c) Kısım A – Ovidukt.
(d) Kısım C – Rahim.

Soru 50:
Testislerin ana vücut boşluğunun dışındaki skrotal kesede yer alması neden bir avantajdır? Bir dezavantaj düşünebiliyor musunuz?

Çözüm :
Sperm oluşumu normal vücut sıcaklığından daha düşük bir sıcaklık gerektirdiğinden testisler ana vücut boşluğunun dışındaki skrotal kese içinde yer alır. Ana vücut boşluğunun dışında olmasının dezavantajı, yaralanmaya daha yatkın olmasıdır.

51. soru:
Dişi insandaki hangi yapılar erkekte aşağıdaki yapılara eşdeğerdir?
(a) testisler
(b) vas deferens
(c) penis
Her durumda, yapıların hangi açıdan eşdeğer olduğunu söyleyin?
Çözüm :
(a) Dişilerde yumurtalıklar Her ikisi de gamet oluşturur.
(b) Dişilerde yumurta kanalları Her iki gamet de taşır.
(c) Kadında vajina Her ikisi de çiftleşme organlarıdır.

52. soru:
AIDS'ten ölen insanlar virüsün kendisi tarafından öldürülmez. Açıklamak.
Çözüm :
AIDS vücudun bağışıklık sistemine zarar verir, böylece vücut zayıflar ve enfeksiyona karşı kendini koruyamaz, dolayısıyla virüs insanları doğrudan öldürmez.

53. soru:
(a) Bir fetüsün yaşam destek sistemi nedir?
(b) Bir insan bebeğinin doğumdan önce gelişmesi ne kadar sürer?
(c) Rahim ile vajina arasındaki dar açıklığın adı nedir?
Çözüm :
(a) Plasenta.
(b) Yaklaşık 9 ay.
(c) Serviks.

54. soru:
(a) ‘uniseksüel çiçekler’ ve ‘biseksüel çiçekler’ ile ne kastedilmektedir? Her birine ikişer örnek veriniz.
(b) Tozlaşma nedir? Tozlaşma nasıl oluşur?
(c) Bir çiçekte döllenme sürecini etiketli diyagramlar yardımıyla tanımlayın.
(d) Döllenmeden sonra çiçekte tohum ve meyve oluşumuna yol açan ne gibi değişiklikler olur?
Çözüm :
(a) Sadece bir eşey organı içeren, ya ercik ya da karpel olan çiçeklere Papaya ve karpuz bitkileri gibi tek eşeyli çiçekler denir. Hibiskus ve Hardal bitkisi gibi hem eşey organlarını, yani hem ercik hem de karpel içeren çiçeklere biseksüel çiçekler denir.
(b) Polen tanelerinin bir ercik anterinden bir karpelin stigmasına transferine tozlaşma denir. Polen taneleri, anterden çiçeğin stigmasına taşındığında gerçekleşir.
(c) Bir polen tanesi karpelin stigmasına düştüğünde, patlayarak açılır ve yumurtalıktaki dişi gamete doğru stil boyunca aşağıya doğru bir polen tüpüne dönüşür. Bir erkek gamet, polen tüpünden aşağı doğru hareket eder ve yumurtalıktaki ovüle girer. Polen tüpünün ucu açılır ve erkek gamet, zigot adı verilen döllenmiş bir yumurta oluşturmak üzere yumurtada bulunan dişi gametin çekirdeği ile birleşen polen tüpünden çıkar.

(d) Döllenmiş yumurta, çevresinde sert bir kaplama geliştiren ve yavaş yavaş bir tohuma dönüşen ovül içinde bir embriyo oluşturmak için birkaç kez bölünür. Çiçeğin yumurtalığı gelişir ve içindeki tohumlarla meyveye dönüşür.

55. soru:
(a) Çeşitli kısımlarını gösteren bir çiçeğin düzgün bir diyagramını çizin. Bu şemada gövde, hazne, sepals,
yaprakları, ercik ve karpel.
(b) Hangi ad verilir?
(i) bir çiçeğin tüm yaprakları ve
(ii) bir çiçeğin tüm sepalleri?
(c) Neler var?
(i) ercik ve
(ii) karpel, bir çiçekte mi?
(d) Bir çiçeğin karpelinin diğer adı nedir?
(e) Bir çiçeğin anterinde bulunan sarı toz halindeki maddenin adı nedir?
Çözüm :
(a)

(B)
(i) Corolla
(ii) Kaliks.
(C)
(i) Ercik, bitkinin erkek üreme organıdır.
(ii) Karpel, bitkinin dişi üreme organıdır.
(d) Pistil.
(e) Polen taneleri.

Lakhmir Singh Biyoloji Sınıf 10 Çözümleri Sayfa No:171

56. soru:
(a) Ergenlik döneminde erkek çocuklarda ne gibi değişiklikler görülür?
(b) Erkeklerde sperm üreten organları adlandırın.
(c) İnsan erkek üreme sisteminin etiketli bir diyagramını çizin.Bu diyagram yardımıyla insan erkek üreme sisteminin işleyişini açıklayınız.
(d) İnsan erkek üreme sisteminde seminal veziküllerin ve secde bezinin rolü nedir?
Çözüm :
(a) Erkek çocuklarda ergenlik döneminde gözlenen değişiklikler şunlardır: Koltuk altı, uyluk arası kasık bölgesi, göğüs ve yüz kıllarının çıkması. Kasların gelişmesi nedeniyle vücut daha kaslı hale gelir. Ses derinleşiyor. Göğüs ve omuz genişler. Penis ve testisler büyür. Yetişkinlikle ilişkili duygular ve cinsel dürtüler gelişmeye başlar.
(b) Testisler.
(c) İnsan erkek üreme sisteminin çalışması: İnsan erkek üreme sistemi şunlardan oluşur:
(i) Testisler – çift olan erkeklerde birincil üreme organlarıdır. Karın boşluğunun dışında kalan oval şekilli organlardır. Erkek cinsiyet hücrelerini sperm denilen yapar ve testosteron adı verilen erkek cinsiyet hormonlarını üretir.
(ii) Skrotum – Testisleri barındıran kaslı bir kesedir. Karın boşluğunun dışında bulunur ve normal vücut sıcaklığından daha düşük bir sıcaklığı korur.
(iii) Epididim – Testislerde oluşan spermler, spermleri geçici olarak depolayan epididim adı verilen sarmal bir tüpe girer.
(iv) Vas Deferens (sperm kanalı) – Spermleri epididimden üretra adı verilen başka bir tüpe taşıyan uzun bir tüptür.
(v) Seminal veziküller ve secde bezi – Bu bezlerin her ikisi de vas deferens yolu boyunca bulunur ve salgılarını spermlere ekleyerek onların kolayca taşınmasını sağlar.
(vi) Penis – Çiftleşme sırasında erkek vücudundan gelen spermleri kadın vücudunda vajinaya ileten bir organdır.
(d) Seminal veziküllerin ve secde bezinin salgıları, spermlerin beslenmesini sağlar ve ayrıca kalın bir sıvı salgılayarak taşınmalarını kolaylaştırır.

57. soru:
(a) Ergenlik döneminde kızlarda ne gibi değişiklikler görülür?
(b) İnsan dişilerinde yumurta (veya yumurta hücresi) üreten organları adlandırın.
(c) İnsan dişi üreme sisteminin etiketli bir diyagramını çizin. Bu diyagram yardımıyla insan dişi üreme sisteminin işleyişini açıklayınız.
(d) İnsanlarda döllenme sürecini ve embriyonun gelişimini kısaca açıklayınız.
Çözüm :
(a) Ergenlik döneminde kızlarda gözlenen değişiklikler şunlardır: Saçlar koltuk altı ve kasık bölgesinde çıkar. Meme bezleri gelişir ve göğüsler büyür. Kalçalar genişler ve vücudun kalça ve uyluk gibi çeşitli yerlerinde fazladan yağ birikir. Fallop tüpleri, rahim ve vajina genişler. Yumurtalıklar yumurta bırakmaya başlar ve adet kanaması başlar. Yetişkinlikle ilişkili duygular ve cinsel dürtüler gelişmeye başlar.
(b) Yumurtalıklar.
(c) İnsan dişi üreme sisteminin çalışması: İnsan dişi üreme sistemi şunlardan oluşur:
(i) Yumurtalıklar – Bunlar kadınlarda birincil üreme organlarıdır. Bir kadının karın boşluğunun içinde böbreklerin yakınında bulunan ve yumurta veya yumurta adı verilen olgun dişi cinsiyet hücreleri üreten oval şekilli organlardır. Ayrıca Östrojen ve Progesteron adı verilen kadın cinsiyet hormonları üretirler. Her yumurtalık, ergenlik döneminde olgun yumurtalar oluşturmak üzere olgunlaşan birkaç bin folikülden oluşur.
(b) Yumurta kanalı – Bunlar, yumurtalıkları kaplayan huni şeklinde açıklıkları olan eşleştirilmiş tüplerdir. Yumurtalık tarafından salınan yumurta, huni şeklindeki açıklığından yumurta kanalına girer. Yumurtanın bir sperm tarafından döllenmesi içinde gerçekleşir. Fallop tüpü olarak da bilinir.
(c) Rahim – Döllenmiş yumurtanın bir bebeğe dönüştüğü torba benzeri bir organdır. Rahim ağzı adı verilen dar bir açıklıktan vajina adı verilen başka bir tüpe bağlanır. Genellikle rahim denir.
(d) Vajina – Boru şeklinde bir yapıdır. Kadın vücuduna sperm koymak için penisi alır. Bebeğin doğduğu geçit olduğu için doğum kanalı olarak da adlandırılır.

58. soru:
(a) Yumurtlama nedir? İnsan dişilerde ne sıklıkla olur?
(b) İnsan dişilerinde döllenme nerede gerçekleşir?
(c) Adet döngüsünün ortasında çiftleşme gerçekleşirse neden döllenmenin mümkün olduğunu açıklayın.
(d) İmplantasyon ile ne kastedilmektedir?
(e) Plasenta nedir? İşlevi nedir?
(f) Annenin vücudunda embriyoyu plasentaya bağlayan nedir?
Çözüm :
(a) Bir yumurtalıktan bir yumurtanın salınmasına yumurtlama denir. İnsan dişilerinde, yumurtalıklar ergenlik çağından itibaren 28 günde bir yumurta bırakmaya başlar.
(b) Yumurta kanalları.
(c) Çiftleşme adet döngüsünün ortasında gerçekleşirse döllenme mümkündür çünkü normal sağlıklı bir kızda yumurtlama 28 günlük adet döngüsünün başlangıcının 14. gününde gerçekleşir.
(d) Embriyonun rahmin kalın tabakasına gömülmesine implantasyon denir.
(e) Plasenta Plasenta, implantasyondan sonra uterus duvarı ile embriyo arasında gelişen disk benzeri özel bir dokudur. İşlevi, embriyo ve anne arasındaki besin, oksijen ve atık ürünlerin değişimini sağlamaktır.
(f) Göbek kordonu.


Videoyu izle: Birbirinden İlginç 9 Mikro Canlı ve Oluşum (Temmuz 2022).


Yorumlar:

  1. Boniface

    SÜPER her şey, GENEL OLARAK COOUTOO, gerçekten öyle olsaydı

  2. Masree

    Bence yanlış. Eminim. Bunu tartışmaya çalışalım. Bana PM'de yaz, konuş.

  3. Tasunke

    Ne güzel bir düşünce

  4. Dwight

    Bence bir hata yapıyorsun. Hadi tartışalım. Bana PM'de yaz, konuşacağız.



Bir mesaj yaz